Allegro

Allegro Windows en de forfaitare BTW

Forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel verdwijnt

Zo'n 6.000 kleinhandelaars zoals cafébazen, kappers, bakkers en slagers maken vandaag nog gebruik van de forfaitaire btw-regeling, waarbij de belasting niet op hun reële inkomsten en aankopen berekend wordt, maar op basis van een forfait. Het btw-forfait is een overblijfsel uit een tijd waarin heel veel kleinhandelaars nog zonder kasticket werkten en geen gedetailleerde boekhouding bijhielden. Voor de zaken die dat laatste vandaag nog altijd niet doen, worden de belastingen en de btw niet op basis van de reële inkomsten en aankopen berekend, maar op basis van een forfait per sector. De regering schaft dat forfait nu af, omdat alle zelfstandigen nu een boekhouding moeten voeren. Kleinhandelaars die nog altijd zonder boekhouding werken, zullen dat vanaf 2028 wel moeten doen.

Wat is het forfait?

In het forfait voor de horeca is bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel pinten er uit een vat bier kunnen worden getapt of hoeveel hoorntjes een ijsventer aan de man kan brengen met een liter ijs. Het btw-forfait leidde zo tot een grote administratieve vereenvoudiging voor de handelaar en de fiscus, maar was ook fraudegevoelig. Zo kon al eens een vat bier ‘vergeten’ worden. Daarnaast waren er de voorbije jaren ook wel eens discussies met de fiscus. Zo vonden de ijsventers dat de btw-administratie het aantal bollen uit een liter ijs te hoog inschat. In combinatie met de nakende verplichting om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden, kan de afschaffing gezien worden als een antifraudemaatregel. Al jaren wordt het systeem ingeperkt, bepaalde sectoren werden geschrapt en alleen nog fysieke personen maar geen vennootschappen kunnen gebruikmaken van de forfaitaire btw.

Overgangsregeling tot 2028

Vandaag betalen nog ongeveer 6.000 handelaars een forfaitaire btw. Tussen 2012 en 2018 is het aantal gehalveerd en sindsdien blijft het dalen. Doordat handelaars hun aankopen en inkomsten moeten bijhouden, is het forfait zonder voorwerp geworden. Bovendien werken almaar meer handelaars met een digitale kassa en een systeem van elektronisch betalen. De regering voorziet in een ruime overgangsregeling: wie nu nog een btw-forfait betaalt, kan dat tot 1 januari 2028 blijven doen. Het systeem wordt op 1 januari 2022 wel afgesloten voor nieuwe starters.

Allegro Windows kan, net als zijn voorganger Popsy, claimen dat het de meest efficiënte en snelste boekhoudsoftware is op de nationale markt. De tijdswinst is meetbaar.

Als u meer informatie wenst, aarzel niet en
contacteer ons.

Dit artikel delen
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.